Lajme

Karta Shqiptare e të Drejtave të Pacientit

Karta e të Drejtave të Pacientit Kjo kartë është miratuar nga Ministria e Shëndetësisë me Urdhër Nr. 657, dt. 15.02.2010 1-E drejta për masat parandaluese Çdo pacient ka të drejtën e një shërbimi të duhur me qëllim parandalimin e sëmundjeve. 2-E drejta për akses Çdo pacient ka të drejtën për akses në shërbimet shëndetësore sipas nevojës vetjake shëndetësore. Shërbimet shëndetësore ...

Read More »

Të drejtat dhe përgjegjësitë e pacientit

  Shumë institucione dhe organizata evropiane kanë kontribuar në zhvillimin dhe përparimin e të drejtave të pacientëve. Termi “pacient” përdoret më shpesh kur bëhet fjalë për shëndetin. Sipas përkufizimit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH)16, shëndeti kupton një gjendje të plotë fizike, mendore dhe mirëqenie sociale e jo thjesht mungesë sëmundjeje apo dobësie. Garantimi i respektimit të të drejtave të ...

Read More »

Pacientët denoncojnë: ‘Ja si është degraduar Urgjenca e Tiranës’

Mure të amortizuara, lagështirë, dyer dhe dritare po aq të rrënuara sa gjithçka tjetër…Këto janë pamjet e mjerueshme të Urgjencës së Tiranës. Me këtë situatë përballen pacientët, fëmijë, të moshuar, njerëz të të gjitha moshave. Ky shërbim tregon më së miri degradimin e Urgjencës së Tiranës. Këto pamje janë skandale të cilat janë asgjë përpara gjithë asaj që ka ndodhur sidomos ...

Read More »

12 përgjigje për të sëmurët me diabet

Nga Florian Toti, mjek në shërbimin e endokrinologjisë në QSUT A duhet të përfshihen perimet në dietën e diabetikut? Është e rëndësishme të përmendet se dieta e një diabetiku duhet patjetër të jetë e pasur me të gjitha llojet e perimeve, si: barbunja, patëllxhani, spinaqi, bamja, preshi, kungulli etj. Perimet janë të pasura me vitamina. Gjithashtu, në menunë e drekës së një diabetiku ...

Read More »

Zemra dhe diabeti, gabimet e mjekëve dhe kujdesi

Për gazetën Shëndet+ dhe Shëndeti Online, endokrinologët: Gjinal Gjoncaj, Albana Banushi Në një nga konsultimet në ambientet e Shoqatës së Diabetit, u paraqit një person me diabet, të cilin e kishin diagnostikuar ditët e fundit edhe me insuficencë të zemrës. Nuk do të kishim shkruar për këtë problem, por na tërhoqi vëmendjen fakti se personi në fjalë u ankua sepse ...

Read More »

Hepatiti C, transmetimi dhe shenjat

Fakte kryesore Hepatiti C është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit C. Virusi mund të shkaktojë si hepatit akut ashtu edhe hepatit kronik. Hepatiti C mund të shkojë nga një sëmundje e lehtë që zgjat disa javë, deri në një gjendje të rëndë apo të përjetshme, që mund të çojë në cirrozë apo kancer të mëlçisë. ...

Read More »

Hepatiti A, transmetimi përmes ujit dhe vaksina

Për gazetën “Shëndet+”: Prof. dr. Elmas Eltari Hepatiti A ose ikteri infeksioz shkaktohet nga virusi i hepatitit A (VHA), që është një anëtar i grupit të ‘viruseve të vegjël’ që trasmetohen me ujin e pijshëm dhe ngrënien e ushqimeve të infektuara. Virusi shkakton një formë akute të hepatitit dhe nuk kalon në forma kronike. Imuniteti i të sëmurëve prodhon antikorpe ...

Read More »

Të sëmurët me diabet dhe besimet e rreme

Për gazetën “Shëndet+”, Isuf Kalo, endokrinolog Dieta është bërë “gogoli” i diabetit. Rreth saj janë krijuar aq shumë paragjykime dhe shtrembërime, sa për shumë të sëmurë ajo përbën tashmë një ankth të vërtetë. (“Dieta kërkon të gatuash mënjanë, të kesh tenxhere më vete, të kesh peshore farmacie në shtëpi.” “Dieta e diabetit do kushte speciale.” “Diabetiku kërkon të mos ia ...

Read More »

Vështirësitë e pacientëve të dializës

INTERVISTË/ Alma sheme, nënkryetare e Shoqatës së Pacientëve të Dializës Shoqata e pacientëve të dializës është formuar në mënyrë zyrtare në vitin 2007, megjithëse përpjekjet kanë filluar që në vitin 2004. Kryetari i saj është Agim Gjyla, ndërkohë që unë që prej vitit 2010 mbaj postin e nënkryetares. Si bord drejtues shoqata jonë përbëhet prej11 anëtarësh, (të gjithë pacientë), por ...

Read More »

Bashkëpunimi mes shoqatave të pacientëve, e rëndësishme për një zë të fortë

INTERVISTË/ Partizan Malkaj, kryetar i Shoqatës Shqiptare të Pacienteve me Hepatite Shoqata Shqiptare e Pacientëve me Hepatite ka rreth pesë vjet që është krijuar. Unë jam kryetari i shoqatës dhe funksionon mbi bazën e  një bordi drejtues sipas ligjit shqiptar mbi organizmin dhe funksionimin e shoqatave. Jemi të regjistruar në gjykatë dhe tek organet tatimore dhe kemi një NIPT. Kemi ...

Read More »
Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu